The Christadelphian Instructor/Concerning Abraham, Issac and Jacob

From Wikisource
Jump to: navigation, search
The Christadelphian Instructor by Robert Roberts
Concerning Abraham, Issac and Jacob

82. Who was Abraham? Answer: Originally he was a dweller in the land of the Chaldeans, on the eastern side of the river Euphrates, but when he was 75 years old, he left his friends and removed to Canaan.

Proof:

And I took your father Abraham from the other side of the flood, and led him throughout all the land of Canaan, and multiplied his seed, and gave him Isaac. (Josh. 24:3).

Thou art the LORD the God, who didst choose Abram, and broughtest him forth out of Ur of the Chaldees, and gavest him the name of Abraham; (Neh. 9:7).

But we will give ourselves continually to prayer, and to the ministry of the word. (Acts 6:4).

83. Why did Abraham remove to Canaan? Answer: Because God commanded him to do so.

Proof:

And he said, Men, brethren, and fathers, hearken; The God of glory appeared unto our father Abraham, when he was in Mesopotamia, before he dwelt in Charran, And said unto him, Get thee out of thy country, and from thy kindred, and come into the land which I shall shew thee. (Acts 7:2-3).

Now the LORD had said unto Abram, Get thee out of thy country, and from thy kindred, and from thy father's house, unto a land that I will shew thee: (Gen. 12:1).

84. Why did God command Abraham to remove to Canaan? Answer: Because of the purpose God had formed concerning him and all the earth.

Proof:

Wherefore do ye spend money for that which is not bread? and your labour for that which satisfieth not? hearken diligently unto me, and eat ye that which is good, and let your soul delight itself in fatness. Incline your ear, and come unto me: hear, and your soul shall live; and I will make an everlasting covenant with you, even the sure mercies of David. Behold, I have given him for a witness to the people, a leader and commander to the people. Behold, thou shalt call a nation that thou knowest not, and nations that knew not thee shall run unto thee because of the LORD thy God, and for the Holy One of Israel; for he hath glorified thee. (Isa. 55:2-5).

This people have I formed for myself; they shall shew forth my praise. (Isa. 43:21).

But thou, Israel, art my servant, Jacob whom I have chosen, the seed of Abraham my friend. (Isa. 41:8).

85. What was the purpose God had formed? Answer: To make of Abraham a great nation for the glory of God and the blessing of all mankind at last.

Proof:

And I will make of thee a great nation, and I will bless thee, and make thy name great; and thou shalt be a blessing: And I will bless them that bless thee, and curse him that curseth thee: and in thee shall all families of the earth be blessed. (Gen. 12:2-3).

And they will tell it to the inhabitants of this land: for they have heard that thou LORD art among this people, that thou LORD art seen face to face, and that thy cloud standeth over them, and that thou goest before them, by day time in a pillar of a cloud, and in a pillar of fire by night. (Num. 14:14).

I have sworn by myself, the word is gone out of my mouth in righteousness, and shall not return, That unto me every knee shall bow, every tongue shall swear. (Isa. 45:23).

86. Did God make known this purpose to anyone else than Abraham? Answer: Yes, to Abraham's son, Isaac, and to Isaac's son, Jacob.

Proof:

And I will make thy seed to multiply as the stars of heaven, and will give unto thy seed all these countries; and in thy seed shall all the nations of the earth be blessed; (Gen. 26:4).

And thy seed shall be as the dust of the earth, and thou shalt spread abroad to the west, and to the east, and to the north, and to the south: and in thee and in thy seed shall all the families of the earth be blessed. (Gen. 28:14).

Which covenant he made with Abraham, and his oath unto Isaac; (Psa.105:9).

By faith Abraham, when he was called to go out into a place which he should after receive for an inheritance, obeyed; and he went out, not knowing whither he went. By faith he sojourned in the land of promise, as in a strange country, dwelling in tabernacles with Isaac and Jacob, the heirs with him of the same promise: (Heb. 11:8-9).

87. How did God lay the foundation of His work with Abraham, Isaac and Jacob? Answer: He made a covenant with them to give them the land of Canaan, wherein they were strangers, for an everlasting possession.

Proof:

And the LORD said unto Abram, after that Lot was separated from him, Lift up now thine eyes, and look from the place where thou art northward, and southward, and eastward, and westward: (Gen. 13:14).

In the same day the LORD made a covenant with Abram, saying, Unto thy seed have I given this land, from the river of Egypt unto the great river, the river Euphrates: (Gen. 15:18).

And confirmed the same unto Jacob for a law, and to Israel for an everlasting covenant: Saying, Unto thee will I give the land of Canaan, the lot of your inheritance: (Psa.105:10-11).

And the LORD appeared unto him, and said, Go not down into Egypt; dwell in the land which I shall tell thee of: Sojourn in this land, and I will be with thee, and will bless thee; for unto thee, and unto thy seed, I will give all these countries, and I will perform the oath which I sware unto Abraham thy father; And I will make thy seed to multiply as the stars of heaven, and will give unto thy seed all these countries; and in thy seed shall all the nations of the earth be blessed; (Gen. 26:2-4).

And, behold, the LORD stood above it, and said, I am the LORD God of Abraham thy father, and the God of Isaac: the land whereon thou liest, to thee will I give it, and to thy seed; And thy seed shall be as the dust of the earth, and thou shalt spread abroad to the west, and to the east, and to the north, and to the south: and in thee and in thy seed shall all the families of the earth be blessed. (Gen. 28:13-14).

88. Did Abraham, Isaac and Jacob receive possession of the land of Canaan thus promised to them? Answer: No; they were strangers in the land of promise during their lifetime and died (and were all three buried at Hebron) without receiving it.

Proof:

These all died in faith, not having received the promises, but having seen them afar off, and were persuaded of them, and embraced them, and confessed that they were strangers and pilgrims on the earth. For they that say such things declare plainly that they seek a country. And truly, if they had been mindful of that country from whence they came out, they might have had opportunity to have returned. But now they desire a better country, that is, an heavenly: wherefore God is not ashamed to be called their God: for he hath prepared for them a city. By faith Abraham, when he was tried, offered up Isaac: and he that had received the promises offered up his only begotten son, Of whom it was said, That in Isaac shall thy seed be called: Accounting that God was able to raise him up, even from the dead; from whence also he received him in a figure. By faith Isaac blessed Jacob and Esau concerning things to come. By faith Jacob, when he was a dying, blessed both the sons of Joseph; and worshipped, leaning upon the top of his staff. By faith Joseph, when he died, made mention of the departing of the children of Israel; and gave commandment concerning his bones. By faith Moses, when he was born, was hid three months of his parents, because they saw he was a proper child; and they were not afraid of the king's commandment. By faith Moses, when he was come to years, refused to be called the son of Pharaoh's daughter; Choosing rather to suffer affliction with the people of God, than to enjoy the pleasures of sin for a season; Esteeming the reproach of Christ greater riches than the treasures in Egypt: for he had respect unto the recompence of the reward. By faith he forsook Egypt, not fearing the wrath of the king: for he endured, as seeing him who is invisible. Through faith he kept the passover, and the sprinkling of blood, lest he that destroyed the firstborn should touch them. By faith they passed through the Red sea as by dry land: which the Egyptians assaying to do were drowned. By faith the walls of Jericho fell down, after they were compassed about seven days. By faith the harlot Rahab perished not with them that believed not, when she had received the spies with peace. And what shall I more say? for the time would fail me to tell of Gedeon, and of Barak, and of Samson, and of Jephthae; of David also, and Samuel, and of the prophets: Who through faith subdued kingdoms, wrought righteousness, obtained promises, stopped the mouths of lions, Quenched the violence of fire, escaped the edge of the sword, out of weakness were made strong, waxed valiant in fight, turned to flight the armies of the aliens. Women received their dead raised to life again: and others were tortured, not accepting deliverance; that they might obtain a better resurrection: (Heb. 11:13-35).

And these all, having obtained a good report through faith, received not the promise: God having provided some better thing for us, that they without us should not be made perfect. (Heb. 11:39-40).

And he gave him none inheritance in it, no, not so much as to set his foot on: yet he promised that he would give it to him for a possession, and to his seed after him, when as yet he had no child. (Acts 7:5).

By faith Abraham, when he was called to go out into a place which he should after receive for an inheritance, obeyed; and he went out, not knowing whither he went. By faith he sojourned in the land of promise, as in a strange country, dwelling in tabernacles with Isaac and Jacob, the heirs with him of the same promise: (Heb. 11:8-9).

89. Will God fulfill His promise to Abraham, Isaac and Jacob, by giving them the land of Canaan, wherein they dwelt as strangers during their mortal days? Answer: God will certainly fulfill His promise. He will raise Abraham, Isaac and Jacob from the dead, and give them possession of the land, when the Kingdom of God having been established there, it will have become a heavenly country.

Proof:

Thou wilt perform the truth to Jacob, and the mercy to Abraham, which thou hast sworn unto our fathers from the days of old. (Mic. 7:20).

And as touching the dead, that they rise: have ye not read in the book of Moses, how in the bush God spake unto him, saying, I am the God of Abraham, and the God of Isaac, and the God of Jacob? (Mark 12:26).

There shall be weeping and gnashing of teeth, when ye shall see Abraham, and Isaac, and Jacob, and all the prophets, in the kingdom of God, and you yourselves thrust out. (Luke 13:28).

And I say unto you, That many shall come from the east and west, and shall sit down with Abraham, and Isaac, and Jacob, in the kingdom of heaven. (Matt. 8:11).

But now they desire a better country, that is, an heavenly: wherefore God is not ashamed to be called their God: for he hath prepared for them a city. (Heb. 11:16).